Nasze publikacje

Najnowsze

Skutecznym sposobem na ochronę ubezpieczeniową dla członków zarządów spółek kapitałowych może stanowić ubezpieczenie D&O dzięki któremu to ubezpieczyciel odpowie finansowo za ewentualne błędy czy zaniedbania prezesa spółki.

Analogicznie do wymagań, jakie przed bankami postawiło Bazylea III tak Solvency II stawia poważne wymagania przed towarzystwami ubezpieczeniowymi i reasekuracyjnymi, których główne założenia skupiają się na szacowaniu ryzyka operacyjnego.


Dodany przez Karolina O. , w dniu 05/04/2020

Zagęstniki i substancje żelujące




W naszym kraju powstało całkiem sporo jednostek, które trudnią się wytwarzaniem oraz przetwarzaniem produktów skrobiowych oraz jej pochodnych.

Nie tylko białko ziemniaczane jest przetwarzane, w komplecie występują także tego typu produkty jak substancje żelujące - substancje odpowiedzialne za nadawanie środkom spożywczym konsystencję przez tworzenie żelu, zagęstniki spożywcze czyli substancje zwiększające lepkość środka spożywczego oraz klajstry (klej skrobiowy) czyli kleje ,które są mieszaniną mąki pszennej lub żytniej z gorącą wodą.

Białko ziemniaczane określane jest szczególnie ważnym elementem oraz komponentem  produktów będących paszą dla hodowlanych zwierząt. Charakteryzuje się bardzo dobrą strawnością a także procentową ilością białka, czystego białka. Otrzymywane jest z soku komórkowego ziemniaka poprzez suszenie, odwodnienie i termiczno-kwasową koagulację.

Standardowa działalność podstawowa firm zajmujących się przerobem skrobi obejmuje zbyt na rynku wewnętrznym i eksport w powyższym zakresie, produkcję skrobi ziemniaczanej i białka ziemniaczanego, kontraktację i skup ziemniaków przemysłowych produkcję skrobi modyfikowanych i preparatów skrobiowych oraz .

Profesjonalna firma powinna zostać zgłoszona do rejestru podmiotów nadzorowanych przez nadzór sanitarny i weterynaryjny oraz uzyskać różne pozwolenia i certyfikaty czy zatwierdzenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w zakresie produkcji i sprzedaży skrobi ziemniaczanej i skrobi modyfikowanych, oraz Powiatowego Lekarza Weterynarii, który zajmuje się nadzorowaniem procesu produkcji i sprzedaży białka ziemniaczanego.

Dobrze też jest zweryfikować to, czy dana firma cały czas rozwija i unowocześnia technologię produkcji oraz metody nadzoru i kontroli jakości przystosowując się do nowych wymagań stawianych przez przepisy UE, jak i do zmiennego zapotrzebowania odbiorców.

Jeśli zdecydujemy się na skorzystanie z oferty firm ,która zajmuje się produkcją i dostawą towarów ze skrobi oraz jej pochodnych (skrobia modyfikowana, skrobia ziemniaczana), dobrze jest wcześniej sprawdzić czy ze strony www dowiemy się tego, że będzie to np. przedsiębiorstwo o dużej tradycji i pozytywnej historii, która stara się być najlepsza na rynku wyrobów skrobiowych, a także do zachowania wiarygodności u dostawców i klientów - spełniając ich oczekiwania, gwarantując wysoką jakość i bezpieczeństwo zdrowotne produktów.

Spółka PPZ S.A od ponad 60 lat zajmuje się skupem ziemniaków i przetwarzaniem ich na zagęstniki spożywcze i substancje zagęszczające.  Aby dowiedzieć się więcej wejdź tutaj.

Oto co uchwycił nasz reporter


biznes
produkcja
 rolnictwo
 przemysł spożywczy